Home

Persfoto The Rosenbergs

Vrijdag 9 september presenteert Heerlen Jazz i.s.m. Ap Art Events in het Cultuurhuis Heerlen (Sittarderweg 145, Heerlen) een zeer veelbelovend optreden van het gypsy-swing trio “The Rosenbergs”; volbloed neven van het Rosenberg Trio … muzikanten van een ongekend hoog niveau.  Voor deze speciale gelegenheid nemen ze on top de vioolvirtuoos Tim Kliphuis mee.  Het belooft  een hele bijzondere avond te worden.  Verheug je op gypsy-swing en jazz van de allerbovenste plank. Zie meer info en impressies beneden.

Entree:   € 10

Reserveren: info@ap-artevents.nl (o.v.v. naam, tel.nr + aantal kaarten)

Zaal open 20 u.    Aanvang concert 20.30 u

Zie www.cultuurhuisheerlen.nl voor meer info over dit zeer sfeervolle theater + muziekcafé.

Een impressie:

The Rosenbergs

The Rosenbergs zijn vanuit verscheidene achtergronden bijeengekomen en brengen moderne jazz en natuurlijk ook standards uit het repertoire van Django Reinhardt.

Nieuw en fris is de vocale bijdrage van de begaafde jazz-zanger Johnny Rosenberg als hij zingt uit het Great American Songbook.

Dat ze er zin in hebben blijkt uit de voortvarende uitgave van hun debuutalbum “Obsession” (Sinti Music Records). De virtuoos spelende solist van het trio, Mozes, komt uit de gerenommeerde Rosenberg familie. Als kleine jongetje ontmoette hij Paco de Lucia en kreeg een masterclass van Joe Zawinul. Als gastmuzikant is hij veel gevraagd. Mozes speelde met het Rosenberg Trio o.a. de Family Tour. Hij neemt nog regelmatig de solopartijen van zijn broer Stochelo over.

Johnny Rosenberg is ritmegitarist en zanger. Ook hij begon al op jeugdige leeftijd met gitaar spelen en heeft furore gemaakt met Jimmy Rosenberg in de Gipsy Kids en Sinti. Zij stonden o.a. in het voorprogramma van James Brown. Johnny heeft met zijn Trio Johnny Rosenberg deelgenomen aan het Nationaal Songfestival met een zelfgeschreven nummer waarmee hij derde werd.

Hij schitterde eveneens in The Voice. Zijn trio werd veel gevraagd op internationale festivals in Engeland, Tsjechië, Hongarije, Zweden, Oostenrijk enz.

De ritmesectie wordt gecompleteerd met de bassist Sani van Mullem. Theaterbekendheid kreeg hij met de Gipsy Boys en pianist Jan Vayne. Zijn baspartijen zijn fenomenaal en dat liet hij horen op de cd “Ready’n able” met Stochelo en Mozes Rosenberg. Dat leverde hen een tour op door Frankrijk met een dertigtal optredens. Johnny & Mozes Rosenberg maakten in 2009 een start met moderne Jazz. De akoestische gitaar werd afgewisseld met de elektrische jazzgitaar. In deze bezetting waren ze enkele malen te horen op het festival van de Edison Awards. Dat leidde tot een concertreeks met de pianist Rob van Bavel in een een tour van Jazz-Impuls.

Joke Bruis en Frits Landesberg vroegen Sani van Mullem en de Rosenbergs eveneens voor een theatertour en brachten met hen de cd “On the Road” uit.

En in het afgelopen theaterseizoen (2013-2014) waren er succesvolle concerten met The Rosenberg Trio.

Absoluut hoogtepunt van Masters of Swing in 2015 is het concert op het Django Reinhardt Memorial in Augsburg, dat integraal uitgezonden werd door BR Klassik Jazztime.

In 2016 verschijnt daarvan het Cd album. Voor het theaterseizoen 2015-2016 toeren ze met The Rosenberg Trio in ‘La Familia’ met de release van het gelijknamige CD album.

Tim Kliphuis

Violist Tim Kliphuis staat bekend om zijn mix van gipsy jazz, klassiek en folk en kwam in de bekendheid toen hij in 1999 ging werken met de Belgische gipsy- en gitaarlegende Fapy Lafertin. Kliphuis toerde in Europa met Lafertins Quintet en maakte 3 cd’s met hem voordat hij solo ging in 2004. Hij is klassiek geschoold aan het Conservatorium Amsterdam en begon zijn carrière als gipsyjazzviolist in de stijl van de legendarische Stéphane Grappelli.  Daarnaast is hij beinvloed door saxofonist Stan Getz en gitarist Joe Pass.  Sinds 2006 combineert hij klassiek, folk en wereldmuziek met gipsyjazz en speelt hij vaker buiten het jazz-circuit, in klassieke zalen als het Concertgebouw en folk-festivals als Celtic Connections in Glasgow.

Kliphuis toert internationaal en heeft gewerkt met Angelo Debarre, Martin Taylor, The Rosenberg Trio, Richard Galliano en met Ierse violisten als Frankie Gavin en Martin Hayes.  Daarnaast was hij te gast bij gitarist Les Paul.

Als jazz-educator is hij actief met workshops over de stijl van Stéphane Grappelli op festivals, concoursen en conservatoria.  In 2008 schreef hij de bestseller “Stéphane Grappelli Gypsy Jazz Violin” (Mel Bay) en in 2012 de opvolger “Gappelli Licks” (Lowland Publications).  Sinds 2012 is hij jazzviooldocent aan het conservatorium van Tilburg. Jaarlijks organiseert Kliphuis het Grappelli Camp in Nederland, voor violisten, gitaristen en bassisten in deze stijl.

Hier een live opname van Tim Kliphuis met het roemruchte Rosenberg Trio (de neven van The Rosenbergs)